Jdi na obsah Jdi na menu

Displazie kyčelního kloubu

Displazie kyčelních kloubů je vývojové onemocnění kloubového spoje, při němž se hlava stehenní kosti posune v lůžku kloubu a dochází k odírání povrchu kostí. Displazie kyčelních kloubů se může vyskytovat v různých stupních od mírné až po úplné vykloubení kulové hlavy kloubu z lůžka.
Na obrázku je RTG snímek psa s displazií. Všimněte si jak hlava stehenní kosti nezapadá správně do lůžka kloubu. A porovnejte toto kloubové spojení s protějším (vpravo), kde hlava kloubu přesně a těsně zapadá do svého lůžka. Takto by měly vypadat oba kyčelní klouby.
Obrazek
Displazie kyčelních kloubů může byt jednostranná, postihující pouze jeden kloub nebo oboustranná, postihující oba klouby.
Displazie je obecně považována za genetický problém, ale je zde znepokojující množství důkazů, že nezanedbatelný vliv na její vývoj má také životní prostředí a vyživovací faktory. Významného pokroku může být dosaženo pouze selektivním chovem a jen zodpovědný přístup k výběru chovných jedinců může kladně ovlivnit zdraví dalších generací.

Další článek o DKK na http://www.vetklinika.net/index.php?stranka=dysplazie-kycelnich-kloubu

Adresa kam zasílat rentgenové snímky na vyhodnocení DKK

Veterinární klinika Hradec Králové                                                                            MVDr.Jaromír Ekr                                                                                             Pražská třída 94/53                                                                                              500 04 Hradec Králové-Kukleny                                                                               tel: +420 495 533 261     mail: ekr.vet@seznam.cz                                                               http://www.vetklinika.net