Jdi na obsah Jdi na menu

Epilepsie u psů

13. 9. 2017

Epilepsie u psů

 

Jedná se o funkční onemocnění nervového systému. Lze říci, že projevem epilepsie u psů jsou křečezpůsobené nadměrným drážděním nervových buněk elektrickými výboji.

 Čím je obvykle epilepsie způsobena:

  • vrozenou dispozicí
  • úrazem
  • nedostatečným zásobováním mozku kyslíkem
  • vodnatelností (hydrocefalus)
  • psinkou
  • nádory

Jak poznáme epilepsii u psa

Dle projevu křečí můžeme rozlišit dvě formy epilepsie:

1) Parciální forma epilepsie - s částečnými projevy. Abnormálně se projevují pouze určité nervové buňky, proto na psovi vidíme jednotlivé záškuby, napětí jedné končetiny, pnutí těla, částečné poruchy vědomí, rozšířené zorničky, náhlé olizování, rozštěkání bez příčiny, žvýkání. Tyto projevy mohou majiteli ujít. U některých psů se takovýto záchvat projeví pouze odchodem do kouta, kde strnule chvíli sedí s nepřítomným pohledem a bez reakce na okolí.

2) Generalizovaná forma epilepsie - celková. Záchvaty postihují celé tělo psa. Pes upadne na bok, prohýbá se, pádluje nohama, žvýká, slintá, má rozšířené zorničky, nereaguje.

Někteří psi trpí záchvaty častěji, jiní ne. Nelze z toho však usuzovat, že opakované záchvaty znamenají zhoršení nemoci. Zdravotní stav se většinou zhoršuje s přibývajícím věkem nebo následkem jiných onemocnění.

Jak epileptický záchvat probíhá

Epileptické záchvaty nastávají většinou po probuzení nebo po jídle, kdy se v mozku náhle zvýší aktivita. Záchvaty trvají kolem 5 minut a to včetně nějaké chvíle bezvědomí. Těsně před záchvatem je pes neklidný.

Může se bohužel stát, že nadměrné elektrické výboje neberou konce, pacient se vyčerpává, zastavuje se dýchání, teplota stoupá a psu hrozí kolaps až smrt.

Po záchvatu, který trvá několik minut, nastává typické zotavování. To může trvat chvíli nebo u starších psů i několik hodin. Často se pejsci počůrají a to někdy již při záchvatu. Psi jsou velmi unavení a dezorientovaní, mají často hlad a žízeň.

Stavy podobné epilepsii mohou mít příčinu i mimo mozek pacienta a to například metabolických onemocněních, nefungujících játrech nebo ledvinách, náhlém nedostatku glukózy nebo vápníku v krvi.

Léky na epilepsii u psů

Epilepsie je chorobou nevyléčitelnou, ale částečně léčitelnou. Existují totiž léky, které psovi zajistí plnohodnotný život. Léky se nesmí svévolně měnit ani vynechat dávka, hrozil by totiž těžký záchvat. Pokud bude pes léky užívat pravidelně, epileptických záchvatů bude minimum. Pes trpící epilepsií musí být stále pod dohledem veterinárního lékaře.

Pes s epilepsií - jak se k němu chovat?

Pokuste se vypozorovat, co záchvaty může způsobovat a snažte se těmto situacím předcházet, omezit nadměrné dráždění nervové tkáně.

Když záchvat nastane, snažte se, aby bylo kolem pejska co nejméně lidí a jiných zvířat. Psa raději nehlaďte ani nijak nedržte, mohl by vás omylem pokousat. Za to, co se stane při záchvatu i po něm, nesmíte psa v žádném případě trestat. Po záchvatu psovi umožněte odpočinek.