Jdi na obsah Jdi na menu

 

 

 

Pomůcky k vedení barváře.

 

ObrazekKožený obojek podšitý tenkou kůží s podloženou přezkou opatřen obrtlíkem. U nás se dá koupit u firmy ZUBÍČEK. Dále se dají sehnat obojky Německých výrobců  LEATHER, UWE HEIS a BRAUN . Podle výrobců se liší jen malými detaily např. šířkou, některé mají vypouštěcí  přasku, dále mají jiné tvary a velikosti obrtlíků.

                                                       

 

ObrazekObrazek

 

 

 

 

 

 

Obrazek 

Moderní konstrukce obojků od firem NIGGELOH jsou vyráběny z odolných reflexních materiálů. Tyto obojky většinou mají vypouštěcí přasky, nebo kapsy na kartu s adresou majitele psa. Koupit se dají přes různé internetové obchody přímo z Německa, nebo přes pár distributorů v ČR.

Obrazek

Obrazek

 

Důležitou součástí obojku je obrtlík. 

 

 

 

 

Barvářský řemen. Každý vůdce si dnes může vybrat z jakých materiálů si řemen koupí. Vyrábí se z kůže, nylonu, silonu atd. Vyrábí se plochý, kulatý a oválný. Může být ukončen karabinou nebo přaskou.  Pro barváře se doporučuje zakončení přaskou z důvodu že karabina by se mohla v houštině rozepnout a došlo by k uvolnění psa. Výrobci ZUBÍČEK, NIGGELOH atd. nejvíce informací na stránkách www.nachsuche.com

kulata-prirodni-prezka.jpg plocha-hneda.jpg  

 

 

 

 schweissriemen_orange.jpg 2460_0.jpg

 

 

 

 569_0.jpg 

 

 

 

 

 

 

  Skládání barvářského řemene. 

 Obrazek                                                                                                                        

 

 

 

Nejdříve přikládáme řemen k sobě a vytváříme tím smyčky . Délku první smyčky a jejich počet je libovolný podle délky řemene.

 

 

 Obrazek

 

 

Vznikne nám smotek, který začneme před vrcholem omotávat dokola.

 

 

 Obrazek               Obrazek                                                                                                

 

 

Až se dostaneme až na konec provlékneme dovnitř řemen, aby nám vznikla smyčka na pověsení přes rameno. Délka smyčky se naměří na délku paže.

 

 

 

 

 ObrazekObrazek 

 

 „Házení“ smyček na smotek je zobrazen na obrázcích. Lepší  je oslovit nějakého zkušeného vůdce který „házení“ smyček předvede. Je několik způsobů a každému vyhovuje jiný.

 

 

 

 Obrazek

 

Správně smotaný řemen nebude překážet a lze ho zkracovat, nebo rozvinout aniž by se musel vypustit pes.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                       

Dřeváky kde bylo použito staré vázání ze snowboardu. Podrážka je po stranách přizvednuta pomocí lišt, mezi které se pomocí vázacích pásků připevní spárek. Viz detail níže. Lišty zároveň zabezpečují minimální vykloubení nohy při chůzi se spárky. 

img00002.jpg                              

 

 

 

 

 

 

 

Dřeváky na které bylo použito vázání z běžeckých lyží. Dřeváky jsou uzpůsobeny jako van, která vpředu nemá dno, do které se vloží spárek tak aby v přední části vyčníval ven a docházelo k otisku do podkladu. Připevňuje se pomocí  vázacích pásků. Zatní křidélka slouží k tomu, aby se dřeváky na nerovném podkladu nevykrucovaly a nedocházelo k vykloubení nohou.

Další dřeváky, které se dají koupit u nás nebo v zahraničí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spárky se dají upevňovat také do holí, trubek atd. Mnozí cvičitelé tento způsob preferují , z důvodu že je jednodušší doma vzít hůl se spárkem  , než se někde v lese obouvat do dřeváků.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je to stejné jako se dřeváky. Co člověk to „zlepšovák“. Před dvěma lety jsem byl na výcvikovém dni v oblasti č.11 Šumava – západ a tam jsem viděl klást stopu klackem, ke kterému byl spárek přitlučen hřebíkem.  Nejjednodušší řešení, které jsem kdy viděl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Další pomůcky     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img00003.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img00004.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Další typy dřeváků

 

Dřeváky kde se spárek připevní pomocí šroubů za patou. Nevýhodou je že jsou dřeváky z plechu, který za deště klouže. 

 

Barvářské dřeváky.                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                                                                                   img00006.jpgK výcviku barvářů na studené nepobarvené stopě se používají různé pomůcky pro upevnění spárků z vysoké zvěře. Někdo používá klasické dřeváky , které jsou vyrobeny ze dřeva a kůže. Dřevěná podrážka kopíruje podrážku boty a je k botě přichycena pomocí řemínků podobně jako u sandál. Dřevěná podrážka je rozříznuta v půli a jsou v ní dva otvory pro upevnění spárků. Celé se to stahuje pomocí šroubů. Co člověk to názor jak mají dřeváky vypadat a tak je zde uvedeno několik typů, které jsem nalezl na internetových stránkách.  

U těchto dřeváku se spárky oddělují těsně za paspárky. Spárek přichytí tyčkou mezi spárky. Z druhé strany dřeváků je kůže, nebo může být i plech,  kde se spárek opře. Obojí je uzpůsobeno k tomu, aby spárek netlačil do nohy. V předu musí být podrážka zvednuta zhruba do výšky spárku. Pokud by tak nebylo, mohlo by se při kladení stopy zdát, že se přepadává dopředu.